Thursday, September 19, 2024

"Grensoverschijdend" positief! RC Westdorpe/Zelzate

De oplettende lezers of de gemiddeld geïnteresseerde Rotarians van ons district zijn op de hoogte van iets unieks waarmee wij ons onderscheiden van de rest van Nederland. Nee, niet helemaal waar. In Coevorden en Kerkrade bestaan ook EU-clubs: een samenwerking met Duitse clubs vlak over de grens. Maar Zeeuws-Vlaanderen doet het met België. 

Een club die in 2007 is opgericht met vooral gelijkgestemden, leeftijdsgenoten en oud Rotaracters. Ze stapten allen met hun missie in een eigen boot, zonder hinder van enig traditioneel vooroordeel. Ze maakten hun eigen geschiedenis en hun nieuwe traditie.

Een leuke anekdote aan het eind van de bijeenkomst waar ik ontzettend van heb genoten ('maar daarover later meer') Pol, jullie kennen hem van https://www.rotary.nl/d1610/nieuws_kopij/Maandbrieven/aug-2024/maandthema/ "Vlak voor de clubbijeenkomst, liet de spreker het afweten" Ze keken met andere ogen en besloten spontaan moppen te gaan tappen. Pol: "wat een mooie avond; we gingen door tot half twee!"  Ze zijn daar niet zo uitbundig in Zeeuws-Vlaanderen, maar ik zag Pol's ogen glinsteren.

Als gouverneur laat ik me graag verrassen. Het voorgesprek met het bestuur is om de serieuze zaken te bespreken. Maar het programma daarna raakte me: Nico Kochuyt nam ons mee in een andere-ogen-stemmen-wereld. Niks verkiezingen. Je stem te durven gebruiken als medium om je te uiten, je boosheid te laten horen, te luisteren naar elkaars stem. En echt te durven luisteren. Hoe mooi: tijdens de sessie durfden steeds meer Rotarians zich over te geven. Om mee te zingen. En door te zingen!

Johan heeft weer een mooi moment vastgelegd terwijl we serieus waren. Vul het graag aan met impressies van de sessie met Nico!


No comments:

Post a Comment